DUREREA care i-a măcinat o viață pe CORNELIA și LUPU REDNIC: „Am zis că mă topesc atunci”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV

Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV

De: Alina S. 20/11/2019 | 10:31
Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV
Vaccinul HPV va fi distribuit gratuit din ianuarie 2020

Vaccin HPV. Vaccinul împotriva visrusului HPV, Human Papilloma Virus, va fi distribuit gratuit, în România, începând din ianuarie 2020. Iată ce trebuie să știi despre vacinul anti HPV

Vaccinarea împotriva HPV este însă singura metodă de prevenție împotriva tuturor bolilor provocate de infecția cu HPV din serotipurile incluse în vaccin, nu doar cancerul de col uterin. Cabinetul medicului de familie este locul unde se face vaccinul HPV cel mai adesea, iar, potrivit Ministerului Sănătății, din 2020, acest vaccin va fi gratuit.

Vaccin HPV. Cum funcționează și unde se face

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viață sexuală. Cel mai indicat este că persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârstă de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viață sexuală. Se recomanda că vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9-26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9-15 ani iar persoanele din intervalul 15-26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Vaccinarea constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioadă de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză.

În România, vaccinarea gratuită antiHPV va demara în luna ianuarie a anului 2020

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Infecția cu HPV și cancerul de col uterin

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta cel puțin un tip HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții. În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că putem fi infectați cu acest virus fără ca măcar să știm. Dintre acestea, aproximativ 40 produc infecții în zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:

  • HPV cu risc redus de a cauza cancer, dar care pot, totuși, provoca alte boli, precum verucile genitale ce apar în zona anogenitală, dar și în zona orală. Dintre aceste genotipuri, tulpinile 6 și 11 cauzează aproximativ 90% dintre toate cazurile de veruci genitale.
  • HPV cu risc oncogen crescut: infecția persistentă cu tipurile cu risc cancerigen crescut poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin (la femei). Mai mult, virusurile papiloma umane produc infecții în special în zona anogenitală și în cavitatea bucală și pot cauza cancer vulvar, vaginal, anal, penian, dar și, conform unor date recente, cancer orofaringian. Tipurile oncogenice, sau cu risc înalt sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58.

Modalitatea cea mai frecventă de transmitere a virusului HPV este cea sexuală. Orice act sexual poate cauza contaminarea partenerului cu HPV. Foarte important de reținut mi se faptul că infecția se poate transmite și în absența unui act sexual, prin contactul direct cu zona infectată a partenerului.

Tipuri de vaccin HPV

În prezent, există trei tipuri de vaccinuri împotriva HPV:

  • HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin)
  • HPV tetravalent – eficient împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 (oferă, în plus, protecție împotriva verucilor genitale)
  • HPV nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Acest vaccin poate proteja împotriva a aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de cancer anal provocate de infecția cu HPV, a 90% din cancerele vulvare, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale.

Vaccin HPV reacții adverse

Vaccinurile, ca orice alt medicament, pot avea şi efecte secundare. Cele mai frecvent întâlnite efecte secundare ale vaccinului anti-HPV sunt: durere, roşeaţă sau edem (umflătură) la locul înţepăturii, durere de cap sau senzaţie de oboseală, senzaţie de greaţă, dureri musculare sau articulare.

În situaţii foarte rare, după vaccinare se pot produce reacţii alergice severe (anafilactice). Tocmai de aceea, ca în cazul oricărui alt medicament, persoanelor care prezintă alergii severe la oricare dintre componentele unui vaccin nu trebuie să li se administreze vaccinul respectiv.

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în urmă cu aproximativ de 10 ani, timp în care profilul său de siguranță și de eficacitate  a fost stabilit în urma unor studii clinice ce au analizat peste 25000 de femei și bărbați.  Siguranța vaccinării a continuat să fie evaluată în numeroase studii de supraveghere, ulterioare autorizării, la aproximativ 1,700.000 de persoane.

Citește și: VACCINUL ANTIGRIPAL. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE IMUNIZAREA ÎMPOTRIVA GRIPEI

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe fanii săi
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe...
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea studiilor: „Cu mâna pe inimă”
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea...
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa...
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele...
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli alți utilizatori
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli...
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar...
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300 de lei în plus lunar
Lovitură pentru pensionarii cu venituri mici din România! De ce sunt nevoiți să plătească 300...
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții, în casa acesteia. Victima venise să îi aducă flori iubitei
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții,...
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își...
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat...
A sugrumat-o cu un prosop pe mama copiilor săi, orbit de gelozie. Trupul femeii a fost găsit după 68 de zile, înfășurat într-un cearșaf și îngropat în șanț
A sugrumat-o cu un prosop pe mama copiilor săi, orbit de gelozie. Trupul femeii a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină...
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori. A fost scrisă și o carte fără egal despre această zonă
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori....
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale din oraș. Aici veneau să cumpere și oamenii fără bani
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale...
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut tot: „Se supără soţia lui!”
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Fără gumă de mestecat în această țară. Amenzile sunt uriașe
Fără gumă de mestecat în această țară. Amenzile sunt uriașe
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon...
Alexandru Papadopol spune
Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce...
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl folosești destul de des, dar nu ți-ai dat seama de acest lucru
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl...
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie să-ți oprească mai mult din venituri
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie...
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut peste scandalul din trecut
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut...
×